Cercetătorii au descoperit regulile morale care guvernează toate culturile
Omenirea a fost mereu răscolită de războaie și conflicte, într-o formă sau alta. Ai crede că ele sunt rezultatul direct al diferențelor ireconciliabile dintre culturi, însă un nou studiu arată că nu ar fi chiar așa.
Studiul arată că toate culturile sunt de fapt conectate de același cod moral, format din șapte reguli distincte. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat 600 de izvoare istorice culturale de la 60 de societăți din toată lumea, acesta fiind cel mai mare eșantion folosit vreodată într-un studiu din acest domeniu.
„Toată lumea de pretutindeni împarte un cod moral comun”, a explicat antropologul Oliver Scott Curry de la University of Oxford. „Toți sunt de acord că cooperarea, promovarea binelui comun sunt lucrurile corecte de făcut”.
Curry și restul echipei au căutat să exploreze teoria care spune că moralitatea a evoluat în oameni în vederea promovării cooperării. Dintre regulile și comportamentele comune observate, cercetătorii le-au diferențiat pe următoarele: ajutarea familiei, ajutarea grupului, oferirea de răsplată, posesia curajului, respectarea superiorilor, corectitudinea și respectarea drepturilor de proprietate.
Echipa de cercetători a observat că aceste șapte reguli sunt considerate pozitive din punct de vedere moral în cadrul tuturor culturilor analizate în studiu. Mai mult, comportamentele au fost întâlnite cu aceeași frecvență în mai multe regiuni din lume. „Noi concluzionăm că acest șapte comportamente cooperative sunt candidate plauzibile pentru codurile morale universale și [conceptul de] moralitate-drept-cooperare ar putea oferi teoria unificată a moralității pe care antropologia nu a avut-o până acum”, au scris autorii în studiul lor.
De asemenea, încălcarea regulilor universale de moralitate este considerată ceva rău în aproape toate culturile: neglijarea apropiaților, trădarea grupului, ne-oferirea de răsplată, lașitatea, lipsa de respect, lipsa de corectitudine și furtul. Singura excepție a fost găsită în Micronezia, unde furtul este considerat admirabil, deoarece arată dominanța unei persoane în fața alteia.
„Dezbaterea între universaliștii și relativiștii morali s-a dezlănțuit vreme de secole, dar acum avem câteva răspunsuri”, a zis Curry. „Oamenii de pretutindeni se confruntă cu o serie similară de probleme sociale și folosesc un set similar de reguli morale cu care le rezolvă”.